מתי פונים לרופא עיניים ומתי לאופטומטריסט?

רופא עיניים? אופטומטריסט?

לפני מספר ימים הגיעה אלי מטופלת שלי עם הבת שלה לבדיקת ראיה לילדה. בתחילת הבדיקה אני בדרך כלל שואלת מה הרקע לביקור. אז החברה סיפרה כי בתה התלוננה שהיא לא רואה טוב אז היא לקחה אותה לרופא עיניים. נו? שאלתי. "אז הוא אמר שהיא באמת לא רואה טוב אז

שאלך לאופטומטריסט להתאמת משקפיים".

יופי. אז כל הסיבוב הזה היה בשביל לחזור אלי…

אז בואו נעשה סדר כדי לחסוך לכם את ההתרוצצות…

מה תחום ההתמחות של רופא עיניים?

רופאי עיניים מתמחים בפתולוגיה של העין, כלומר, בעיקר מחלות. ממחלות קלות כמו דלקת וירלית ואלרגיה ועד מחלות קשות כגון ניוון של מרכז הראיה (AMD), גלאוקומה ועוד ועוד.

גם בין רופאי העיניים ישנה חלוקה לתתי התמחויות שונות. ישנם רופאי עיניים מומחי קרנית (החלק הקדמי ביותר והשקוף של העין), ישנם מומחי רשתית (החלק האחורי של העין), מומחי עיניים ילדים, מומחי ניתוחי קטרקט וכולי.

מה תחום ההתמחות של אופטומטריסט?

אופטומטריסטים מתמחים בבדיקות ראיה (רפרקציה). מדידת שבירת האור בעין ומתן מרשם סופי למשקפיים.
במקומות פחות עירוניים בארץ אופטומטריסטים גם מטפלים בבעיות פתולוגיות קלות כמו דלקות, אלרגיות ווירוסים וגם הוצאת גופים זרים מהעין.
גם אצל אופטומטריסטים ישנה חלוקה לתתי התמחויות. ישנם אופטומטריסטים שמטפלים בילדים, ישנם אופטומטריסטים שמטפלים בתרגילי עיניים לילדים (אורתופטיסטים), ישנם אופטומטריסטים שמתאימים עדשות מגע מיוחדות.
כל האופטומטריסטים מבצעים בדיקות ראייה, התאמת עדשות מגע והתאמת מולטיפוקלים. כל האופטומטריסטים הם גם אורתופטיסטים אבל חלקם בוחרים שלא להתעסק בזה ומפנים לאופטומטריסטים אחרים.
אז מתי פונים לרופא עיניים ומתי לאופטומטריסט?

בכל מקרה של מחלה כלשהי, כמובן מיד לגשת לרופא עיניים.
אם תשאלו אותי, רופא עיניים טוב שנכנסתם אליו עם בעיית ראיה, יבדוק שהכל תקין מבחינת בריאות העין ויפנה אתכם לאופטומטריסט.
רופאי עיניים יודעים לבצע בדיקות ראיה אבל זה ממש ממש לא תחום ההתמחות שלהם…
בכנס האופטומטריה האחרון, אמר מאד יפה פרופסור פרוכט מבית חולים הדסה: "אין רופא עיניים שחושב שהוא יודע יותר טוב מאופטומטריסט לבצע בדיקת ראיה או לתת מרשם למשקפיים."