בדיקות ראיה לילדים עם ADHD
בדיקות ראיה לילדים עם ADHD
הורים לילדים עם ADHA נשלחים במהלך תהליך האיבחון ובמהלך שנות הטיפול האינסופיות לבדיקת עיניים לילדהם.
אני עצמי מבצעת בדיקות שכאלו לילדים עם ADHD והפרעות קשב בכלל וגם לילדים אוטיסטים או עם כל הפרעה אחרת.
האם כל אופטומטריסט מסוגל לבצע בדיקות ראיה לילדים עם הפרעות קשב?
לא. אופטומטריסטים רבים לא מבצעים בדיקות מסוג זה. אלו שכן, עברו השתלמויות בנושא או שנסיונם בתחום מאפשר להם לבצע את הבדיקות. לצערינו אין היום התמחות ממוסדת בתחום בארץ.
מה הבדיקות שצריך לבצע בבדיקות ראיה לילדים שקשה לקבל מהם שיתוף פעולה?
לאופטומטריסט שמבצע כאלו בדיקות יש דרך לבדוק ליקוי ראיה גם ללא שיתוף פעולה מהילד, חשוב לבצע בדיקה של תנועות מעקב, חשוב לוודא ששתי העיניים עובדות ביחד ומסתכלות תמיד לאותה נקודה כדי לשלול פזילה. את הבדיקות כדאי לבצע גם לרחוק וגם לקרוב מכיון שהעיניים מתנהגות אחרת במרחקי תפקוד שונים. חשוב בבדיקות כאלו להשתמש בכמה שפחות מכשירים וציוד אופטי.
נו באמת, ואם הילד צריך משקפיים הוא באמת ירכיב אותם?
אני נוהגת להקביל את השימוש במשקפיים לשימוש בתרופה. אם היה ידוע לכם שלילדכם נחוצה תרופה מסויימת כדי לתפקד טוב יותר, האם הייתם חושבים פעמיים? הייתם ככל הנראה מוצאים את הדרך כדי לתת לו את התרופה.
אבל משקפיים זה לא תרופה, אם הילד לא ירכיב?
הרבה מסך העבודה שנעשית עם ילד עם קושי כמו ADHA או כל הפרעה אחרת, נעשית כדי לקדם אותו בתפקוד היומיומי. לילד עם ליקוי ראיה או קושי ראייתי ישנו ממש מחסום עוד לפני שהתחלנו להתמודד עם הקשיים האחרים, אם הילד לא רואה טוב ממרחק של מטר וחצי שניים, כל התקשורת ממרחק כזה והלאה היא ירודה מראש. איך אפשר לראות התקדמות? ילד שהבעיה שלו היא קושי ראייתי לקרוב לא יוכל להתמודד עם משימות פשוטות של הרכבה וציור גם אם מבחינה התפתחותית הוא מסוגל.